Column | mei 2016 | Medisch Specialist

Iedere maand vertelt een medisch specialist van het Bravis ziekenhuis over wat hem of haar beweegt. In deze aflevering vertelt nucleair geneeskundige Stoffel Van Eeckhoudt over de positieve kanten van radioactieve straling.

Stoffel Van Eeckhoudt.jpg

Radioactiviteit staat vaak in een negatief daglicht. Dat vind ik onterecht. Dankzij radioactieve straling kunnen afwijkingen in het lichaam worden opgespoord en steeds vaker worden behandeld.
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde brengen we bij de patiënt een radioactief geneesmiddel in. Daardoor kunnen we op de scan zien waar een afwijking zit. De dosis is zo laag, dat er geen enkel gevaar is voor de patiënt. Die merkt niets van de straling. Wij ook niet. Uit voorzorg dragen we een badge die de straling meet.

Voor de meeste onderzoeken wekken we de radioactiviteit zelf op met een generator. Voor de PET-scan wordt de stof twee keer per dag geleverd. Met deze scan kunnen we tumoren en eventuele uitzaaiingen opsporen. In de toekomst kunnen we mogelijk zelfs zien om welk type kanker het gaat. Niet alleen oncologische patiënten kunnen bij ons terecht, de helft van onze patiënten komt met hart- of gewrichtsproblemen.

We kunnen patiënten ook behandelen met radioactiviteit. Het bekendste is de  schildklierbehandeling. Daarbij krijgen mensen een capsule met radioactief jodium om hun schildklier kleiner te maken. Sinds een jaar behandelen we in het Bravis ziekenhuis ook bepaalde vormen van prostaatkanker met radioactiviteit. Alleen maar positieve ontwikkelingen.

Stoffel Van Eeckhoudt
nucleair geneeskundige

Meer columns en interviews