Amphia en Bravis ziekenhuis zijn sinds maandag 4 september partners van ‘Taal voor het Leven’ van Stichting Lezen & Schrijven. Hierin werken lokale en landelijke organisaties samen om meer laaggeletterden te bereiken en bij te scholen.
Amphia en Bravis ziekenhuis zijn sinds maandag 4 september partners van ‘Taal voor het Leven’ van Stichting Lezen & Schrijven. Hierin werken lokale en landelijke organisaties samen om meer laaggeletterden te bereiken en bij te scholen.
In Nederland wonen 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met het omgaan met een computer. Laaggeletterden zijn meestal niet in staat om zelf informatie over hun gezondheid te vinden en te gebruiken. Ze weten niet goed waar ze op het internet informatie kunnen vinden of snappen de instructies niet over het innemen van medicijnen. Bij een bezoek aan een ziekenhuis of zorginstelling lopen laaggeletterden tegen allerlei obstakels aan. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om informatie te lezen of een formulier in te vullen.
Laaggeletterdheid wordt niet altijd door zorgverleners herkend. De patiënt is vaak een meester in het verborgen houden van zijn gebrek aan vaardigheden. Ex-laaggeletterde en ervaringsdeskundige Anneke vertelde tijdens een workshop voor verpleegkundigen moeite te hebben met bewegwijzering. Ze durft omstanders niet om hulp te vragen. “Ik wil niet dom worden gevonden.” Dus zoekt ze net zo lang tot ze vindt waar ze moet zijn. Erkenning en begrip van haar omgeving hielpen Anneke om voor haar problemen met lezen en schrijven uit te komen.
Een polisecretaresse zorgde voor een paar goedkope leesbrillen. Ze had toch wel veel patiënten aan de balie die, als ze een formulier moesten invullen, hun leesbril waren vergeten. In de workshop leerde ze dat het een veel gebruikte smoes is om laaggeletterdheid te verbergen.
“Laaggeletterdheid wordt in de gezondheidzorg onderschat”, zegt Bianka Mennema, lid van de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis. “Het is ons gezamenlijk belang om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken, zodat patiënt en zorgverlener elkaar beter begrijpen en kunnen helpen.”
Het Bravis ziekenhuis en Amphia gaan gebruikmaken van de hulpmiddelen die Stichting Lezen & Schrijven beschikbaar stelt. Door de stichting samengestelde testpanels van (ex)laaggeletterden bekeken eerder websites, folders en voorlichtingsfilmpjes van beide ziekenhuizen. Dat leverde veel bruikbare tips voor aanpassingen op. Voor medewerkers is lesmateriaal beschikbaar over laaggeletterdheid. Daarnaast worden onderling kennis en ervaring uitgewisseld.
Foto: Namens Amphia tekende Frank de Haan, manager Kenniskern Strategie en Bestuur en namen het Bravis ziekenhuis Bianka Mennema, lid raad van bestuur.